The Dagger and the Coin

The Dragon's Path av Daniel Abraham är första boken i Abrahams andra Fantasyserie. Den första Long Prize Quartet har jag redan tidigare hyllat.

Fantasy värld med bra djup och intressanta karaktärer och relationer är inte mer än vi kan förvänta oss av Abraham och det är precis vad vi får. Det är tydligt att han tagit ett blad från GRR Martins bok. I prologen får vi en glimt av awesome magi för att sedan i princip inte ha magi alls. Det är subtilt, understated och utgör en viktig del av världsbygget och intrigen.

Serien heter The Dagger and the Coin och de tre centrala karaktärerna är en adelsman, en soldat och en bankir. Som socialist är jag väldigt nyfiken på vart han är på väg med den inledningen. Kommer serien utmynna i ett ohämmat hyllande av bankväsendet som det högsta samhälleligt goda? Som sagt är de olika personerna engagerande och intressanta så det är inte omöjligt. Det är ett modigt ställningstagande så är i bankkrisens dagar.
Bokens sensmoral är lika intressant som hur han motiverar det. Jag har inga problem att acceptera att en bankir egentligen är en bra människa men i utvecklingen av bokens handling måste protagonisten göra saker som visar det för oss. En klassisk Fantasy Hjälte kan skydda de fattiga och utsatta, stå upp för sanning och skönhet, döda draken som härjar landsbyggden eller försvara traditionell feodal diktatur.
Vad kan en bankir gör för hjältedåd? Mikrolån? Vägra låna ut pengar till krigslystna prinsar? Jag är väldigt nyfiken och om någon författare kan få mig att bry mig om bankväsendet så är det Abraham.



Jag har skrivit om Daniel Abraham här och här och här. Han skriver dessutom Space Opera som James S. A. Corey tillsammans med Ty Frank vilket jag skrivit om här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0