Invariant Mass Distribution of Jet Pairs Produced in Association with a W boson in proton-antiproton Collisions at sqrt(s) = 1.96 TeV

Med en sån titel kan man inte annat än att bli nyfiken på vad Fermilab hittat.
Tydligen inte Higgs Boson. 

Om jag förstår föreläsningen korrekt så har man tittat på bosonsönderfall och jämfört med förväntat resultat mot Standard Modellen och hittat ett område där det inte stämmer. Eftersom Standard Modellens stora styrka är just exakta förutsagor så är detta enormt. Om data inte överensstämmer med modellen så är en slutsats att en tidigare okänd kraft (dvs inte en av dom fyra, elektromagnetism, gravitation, stark och svag kärnkraft) som påverkar partiklarna i mätningen.
Tänk dig att du släpper vikter av olika storlek och jämför hur lång tid det tar dom att träffa marken mot vad Newton eller Einstiens teori om gravitation förespår. I ett område får du avikande tider. Detta tyder på att du har en annan okänd kraft som påverkar dina vikter. Om vi antar att vikten som avviker är i storleksordningen badmintonboll så kan man anta att den kraften är luftmotstånd. Problemet är att Fermilab har räknat enligt Standard Modellen och korrigerat för alla möjliga former av störningar. 
W och Z bosoner överför den svaga kärnkraften (precis som fotonen hanterar elektromagnetism) och vid en specifik energimängd så beter dom sig inte som dom borde. En ny, tidiagre okänd kraft påverkar dom. Spännande!

Vad betyder detta?
Som det sas i föreläsningen:
Detta kan antingen vara "ny fysik" eller att modellen inte använts på rätt sätt. dvs antingen är detta en upptäkt som helt går utanför vad modellen kan användas för eller så måste modellen arbetas om. Detta kan fortfarande vara ett stort räknefel. Men bakom den modesta formuleringen "new physics" döljer sig ett hav av kul upptäkter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0