Eftervalsboktips

Just nu efter att ha sett borgarna få fyra år till och Sverigedemokraterna komma in i riksdagen känner jag för att tips om ett par böcker som jag uppmanar alla att läsa. Och jag menar den ovanstående rangordningen. Jimmy Åkesson och hans 19 polare kommer antagligen inte få något stort inflytande, någon reel makt; men dom kommer att utnytja riksdagen som plattform och pengarna för att bita sig fast i det svenska politiska livet. Öppet främlingsfientliga i riksdagen med pengar och resurser kommer att skapa en allt hetskare stämning. Det kommer att skapa en våg av rasistiskt våld och misshandel av judar och homosexuella. Ett fortsatt ekonomiskt hårt landskap kommer att ge dom grogrund. Detta är illa.
Men den Borgerliga Alliansen kan, och kommer att, skapa det landskapet. Med hårdare arbetsplatser, hårdare arbetslöshetskrav, hårdare och grymmare hantering av sjuka och utsatta. I denna atmosfär kan SD bita sig fast. Jag tror inte att detta betyder att vi har 330.157 rasister (SDs röstetal as of just nu) i Sverige, det betyder att när man är utsatt, jagad och trängd så vänder sig en del till den som kan erbjuda enkla syndabockar.
Vilka böcker tänker jag då på i denna situation?
The Forest of Hands and Teeth av Carrie Ryan beskriver det politiska landskapet som jag ser det just nu, morgonen efter valet. Det är en rysare i en post- zombieapokalyptisk framtid. Resencion här.
Mina tankar går även till Ondvinter och Evil, evil! även om dom inte handlar om den nuvarande situationen.

Så långt om situationen idag, denna regniga måndagsmorgon.  Hur går vi frammåt?
Först väljer jag en underbar resedagbok från ett land inte så långt borta och en tid inte länge sen. Hyllning till Katalonien av George Orwell. Jag kan dessutom rekomendera Orwell in Spain som är en samling av texter, Hyllning till Katalonien m. fl. som ger ett lite större djup och bakgrund. I december 1936 anländer Orwell i Barcelona och anmäler sig med orden "Jag är här för att bekämpa Fascismen". Han kämpar i POUM milisen och upplever Barcelonas Majdagar 1937. En mer gripande skilldring av kampen mot den framväxande Fascismen är svår att finna. Den finns gratis på nätet här och här. För den som vill se filmen så har Ken Loach gjort en filmatisering som heter Land och Frihet. Den slutar med orden "Revolution is contagious. And had we succeded here; and we could have done: It would have changed the world! But nevermind. Our day will come". Den filmen får mig garanterat att gråta på slutet hur många gånger jag än ser den. Hela filmen finns gratis på YouTube här.

Så denna dagen till detta. Sorg, vrede och tårar. Imorgon börjar en ny omgång och nästa delmål är nyval.
/s

Kommentarer
Postat av: Arina

Jag tror jag lägger ytterligare en titel till min redan väldigt långa lista över böcker jag skall köpa i Göteborg.

2010-09-20 @ 22:53:02
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Om du ska till Bokmässan så kan jag ta med mitt ex så kan du få låna det. Annars är det lättast att beställa på nätet.

2010-09-21 @ 08:13:30
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Arina

Det var ett oerhört generöst erbjudande som jag kanske nappat på om vi bodde närmare varandra. Det kan bli ganska dyrt att skicka tillbaka den, menar jag.



Ja, jag vet att det är enklare att skicka efter men jag gillar att besöka sf-bokhandeln och brukar passa på när jag är i Göteborg. Det blir nog ett besök i butiken också eftersom de inte brukar ha med sig allt på mässan.

2010-09-21 @ 16:33:32
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Varken Orwell on Spain eller Hyllning till Katalonien finns på SF-bokhandeln. Men jag håller med att man ska ta varje tillfälle till att besöka sin favoritbokhandel.

Skulle du ändra dig kan du ju lämna tillbaka boken på nästa bokmässa eller nästa gång jag besöker Munkedal.

2010-09-21 @ 19:31:23
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Arina

Nu frestar du mig. Ni kommer väl inte upp förrän på lördag? (Läste något om det hos Fia.) Jag vet inte än om jag lyckas få tag i en biljett till lördagen men om jag får det så kanske jag hör av mig.



Än en gång, tack för erbjudandet. Lite vänlighet piggar upp efter det dystra valresultatet. Det var beklämmande många i Munkedal som röstade på SD.

2010-09-21 @ 22:49:47
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0