Hard SF

Har ni läst något av Greg Egan?
Om inte så gör det.
Jag läste hans Incandescence för ett tag sedan och fastnade för hans stil direkt. Av flera bra anledningar och någon dålig har jag inte hunnit läsa något annat av honom förrän nu. Först lite om hans stil. Egan skriver hård SF, stenhård SF. Och med det menar jag inte, blodig laserskjutande mil SF som tex Richard Morgan utan i benämningen tech/science dominerad SF. I Egans böcker är teknik och vetenskap inte ett stöd för historien, det är historien. På samma sätt som LeGuin använder genusidéer för att driva historien i flera av sina Ekumenen böcker använder Egan vetenskaplig upptäckt för att driva sina. Känner du att ett helt kapitel med utförliga beskrivningar av vetenskapliga experiment inte är din kopp te så ska du definitivt läsa Egan; Det kommer att ändra din boksmak!

Diaspora är det senaste fyndet.
Yatima är föräldralös. I hens värld av virtuell verklighet betyder det att datorn som är hens hem har satt ihop programmet för hens personlighet slumpvis istället för att göra det som vanligt genom att rekombinera dom olika delarna av hens föräldrar. (Eftersom datorgenererade personligheter inte rimligen kan ha ett kön leker Egan med personliga pronomen. Yatima och hens virtuella vänner kallas för "ve" istället för "he" eller "she") I hens värld finns det tre typer av personer. Virtuals som lever i polises, dvs datorgenererade verkligheter, fleshers som är "vanliga" människor och gleisner robotar, dvs mjukvarobaserade personligheter som har en egen kropp och därför lever huvudsakligen i den fysiska verkligheten och inte i ett datorprogram. Könsspecifika pronomen används uteslutande för fleshers och föredetta fleshers.
Boken handlar dels om hur en enorm katastrof driver mänskligheten (och i "mänskligheten" räknar jag in både Yatimas virtuella släktingar och gleisner robottar) till att fly först solsystemet och sedan galaxen och dels om Yatima och hens resa.

I Diaspora är det datorgenrerade personligheter och kosmologi som är dom två bärande trådarna. Egans kosmologi är både vacker och intressant. Även om den är spekulativ är den spännande och trovärdig.
Läs, läs, läs!
/s

Kommentarer
Postat av: Stefan Kangas

Intressant. Låter som att det sannolikt är härifrån killarna bakom Diaspora fått sitt namn.



Se mer:

http://www.joindiaspora.com/

2010-06-19 @ 03:44:05
URL: http://blog.marxist.se/utkast/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0