Looking for Jake

Det är alltid en skön avkopling att varva bokläsning med novellsamlingar. Looking for Jake är en samling med China Miévilles noveller.

Några av mina favoriter är:
Looking for Jake är en mystisk historia om ett London som tappat någonting viktigt. Det som skapar sammanhållning och mening är borta. Anledningen till att gå till jobbet, att att uppföra sig normalt är borta ochh allt faller samman. Folk försvinner och gatorna är öde eller värre. I detta sociala vacuum letar någon efter Jake. Underbar novell. Speciellt en detalj fick mig att helt gå igång;
"With so many people gone the city is generating its own rubbish. [...]every morning sees a fresh crop of litter, each filthy newborn piece marked with a minuscule puckered navel."

Reports of certain events in London. Miéville berättar om hur han kom över en samling papper från en organisation som heter BWVF som bevakar vissa vilda gator.

'tis the season handlar om en man och hans dotter som har vunnit på lotteri. Vinsten är att fira ChristmasTM, något dom inte haft råd att göra sedan den upphovsrättslagstiftningen gjorde det för dyrt. Dom har varit tvugna att nöja sig med olika budgettalternativ som XmasTym eller Coca-Crissmas.

Jack utspelas i Miévilles Bas-Lag universa, i staden New Crobuzon närmare bestämt och handlar om Jack Half-a-prayer. Rebellen, The fReemade, upprorsmakaren med ena armen utbytt av stadens myndigheter till en bönsyrseklo. Jag kommer inte ihåg men visst nämndes han i Perdido Street Station?

The Tain är den avslutande novellen och en av dom bästa. I ett London som härjas av "Imagos" splittrat och sargat rör sig Sholl. Imoagos kommer från baksidan av speglarna där dom fängslats och tvingats att härma oss. Nu har dom brutit sig ur sitt fängelse. China visar igen att hans kärlek för monster och förmåga att skapa spännande bizara saker är han riktiga styrka. En klar favorit.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0