e-bok, ljudbok eller riktig bok?

Berättelsens naturliga medium är hörseln. När vi gick från att vara en smart apa till att bli människor så var det talade ordet, möjligheten att skapa berättelser, berätta sagor det som gjorde oss till människor. Detta är tydligt idag. Trots all informationsteknologi och internet, wikis, böcker, atlaser osv så är det vanligaste, mest utbredda, bäst fungerande systemet för att ta reda på något man inte vet, att fråga någon som vet!

Varför fungerar då inte ljudböcker?
Jag har aldrig fallit för hela ljudboksgrejen. Jag tror att det handlar om bps*, ffw/rev speed och manuell hantering. Det är nördspeak för; Jag läser snabbare själv och det går snabbare att bläddra till rätt sida än att leta i en ljudbok. Möjligheten att pausa feeden bara genom att vända bort blicken och sedan återuppta den med en ögonrörelse antingen på samma plats eller strax innan/efter i texten är ju tex omöjligt med ljudböcker.
Dessutom handlar det inte så mycket om den fysiska bokens fetischvärde utan om hur man tar till sig information. Människans olika sinnen ta upp information i första hand genom synen därefter hörsel, känsel, smak och lukt. Synen levererar information tio gånger mer bps än hörseln som i sin tur levererar tio gånger mer bps än känseln osv. Med andra ord, att läsa är intensivare än att lyssna. Att läsa triggar hjärnan som om det vore egna upplevelser, att lyssna triggar den som om man hör någon annan berätta. I varje fall när man har arbetat upp en viss  läsvana. Samma fenomen illustreras av fraser som "En bild säger mer än tusen ord" eller varför TV är så övertygande, varför YouTube är så framgångsrikt.
När skönlitteratur är som bäst skapar hjärnan sina egna bilder och upplevelser utan all "överskottsinformation" som du får i TV och Film. Man kan säga att informationstätheten är högre i en bok än en Film. Det är därför det alltid fattas väldigt mycket i en filmatisering av en bok.

Varför funkar ljudböcker?
Det som har gjort att ljudböcker faktiskt funkar är, tror jag, för att dom har öppnat upp platser och aktiviteter där det tidigare var omöjligt att läsa. Med ljudböcker kan du "läsa" när du joggar eller kör bil. Något som är, om inte omöjligt, så åtminstone svårt och/eller olagligt.

E-böcker; Funkar eller inte?
Jag har inte testat e-böcker (med undantag för mindre koncepttester på min dator, både audio och text, mycket dåligt resultat) men jag tycker att Wilson från GIZMODO sammanfattar mina farhågor i en recension av en e-reader:
"Somewhere into my fourth or fifth book, I stopped reading Kindle 1, and the same basic issue hampered my enjoyment of literature in Kindle 2: You can't jump around. There's no way to read what actually counts as literature on a Kindle, because that takes the ability to leaf around, matching passages from different parts of the book, identifying key characters' surreptitious first appearances, etc. This is something the codex lets people do very well, and it's something no single-surface digital screen comes close to getting right, even when making it up partly with search, notes and bookmarks." Kindle 2 Review
Jag tror att det som slutligen kommer att sälja in mig på e-böcker är inte;
 - samma storlek som riktiga böcker
 - billigare
 - större lagringskapacitet
 - inte ens nördfaktor, plus
utan snarare svaret på frågan:
Öppnar e-böcker upp nya platser och nya aktiviteter för läsning som tidigare varit omöjliga att läsa i utan att skada eller förstöra mediet? Kommer jag att kunna läsa när jag äter spagetti? I badet? Kan jag hänga den på en krok i duschen? I regnet medan jag väntar på bussen utan paraply eller tak över huvudet? Under vattnet på solsemestern?

Så min fråga är: Är e-böcker slag/stöt tåliga och vattentäta?
I så fall kommer jag genast att skaffa en.

Det sagt kommer jag att fortsätta köpa böcker åtminstone så länge det trycks böcker och antagligen långt efter att man slutat att trycka dom, men det är enbart på grund av den analoga tryckta bockens enorma fetischvärde.

Tack Snowflakes för en intressant idéstartare.
/s

*(bps = Bits per sekund)

Kommentarer
Postat av: Arina

Vad gäller ljudböcker så funkar det väldigt bra med böcker som inte kräver så mycket av läsaren. Om man tittar i bibliotekets utbud av ljudböcker så brukar det vara väldigt mycket deckare och annat relativt lättsmält. Det funkar väldigt bra att lyssna på medan man gör annat.



En sak som talar emot ljudböcker är de många störande egenheter som inläsarna kan ha för sig.



Jag är däremot stor motståndare till e-böcker, främst för att jag svårt att läsa på skärmen. Än har ingen lyckats övertyga mig om att de nya läsarna är som att läsa på papper.

2009-11-26 @ 16:11:31
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Jag är definitivt inte en motståndare till e-böcker. Jag är helt enkelt inte nöjd med det som erbjuds. Framtiden är nu och jag är inte nöjd :(

2009-11-27 @ 17:45:44
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Arina

Du har läst för mycket sf.



Någon gång i framtiden när e-böcker är på väg att ersättas av något annat ännu "bättre" så kanske jag börjar intressera mig för dem. Trots att jag gillar ny teknik och älskar prylar så är jag väldigt konservativ just när det gäller böcker.

2009-11-28 @ 16:42:36
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0