Life on Mars

Kim Stanley Robinson: Red Mars är en av dom riktigt stora böckerna om kolonisationen av Mars. Det är en triologi som börjar med en första grupp på hundra personer fram till självständighet "and beyond".
Robinson skriver Hård SF. Det betyder i stort att han följer vad vetenskapen säger och vad man rimligen kan anta. Dvs lasrar låter inte i vakuum, mars har inget inhemskt liv ovs. Vad det gör är att Mars triologin är väldigt intressant på flera plan. Psykologiskt i rymdskeppet på vägen dit, politiskt i uttagningsprocessen, miljöbeskrivningen på plats.

Mars triologin är tjock, tung och har ett stort tuggmotstånd men om man vill och har ett intresse är den väl värd att ta sig igenom. Karaktärerna är trovärdiga, terraformningsprocessen är vansinnigt intressant och dom politiska stormarna kring vilken metod som ska användas är mycket trovärdigare än att någon snubbe på NASA ser a-politiskt och vetenskapligt på problemet och *bara* löser det.

Läs och begrunda.
/s

Kommentarer
Postat av: Åka

Ah! KSR är min favoritförfattare, eller i alla fall en av dem. Det lustiga är att det inte var Mars-trilogin som fick mig att hålla honom så högt, utan det var först när jag läste annat av honom som jag började bli lite fixerad. Red Mars var den första bok av honom jag läste, och precis som du säger är detta väldigt hård sf. Det är lustigt att KSR blivit känd som hård sf-författare nu, när han på 80-talet var fast rotad i lägret av "humanistisk sf" som var motpolen till cyberpunken (det här har jag förstått senare, för jag är för ung för att ha varit med då).



KSR är en fantastisk idéförfattare, och lite ovanlig eftersom han är så optimistisk och konstruktiv i hur han tar sig an frågor om politik, teknik och vetenskap. Läs också den senaste trilogin (Capital code, eller Science in the Capital) som börjar med 40 Signs of Rain.



Han är också en fantastisk skildrare av människans relation med sin fysiska omgivning, man känner att det är människor av kött och blod. Och fester!

2009-03-13 @ 15:15:23
URL: http://annien.wordpress.com
Postat av: Socialistsimon

Hurra, boktips!

Jag har inte läst något annat av KSR ännu men 40SoR hamnar definitivt på läslistan.

Tack

/s

2009-03-13 @ 15:27:21
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0