Narnia vs His dark marterials

Serien om Narnia av CS Lewis handlar om syskonen Pevensie och börjar med Häxan och Lejonet där syskonen evakueras till en avlägsen släktings gods på landet för att komma undan Blitzen under andra världskriget. Väl där hittar dom en mystisk garderob som om man går in i den hamnar man i ett mystisk land som heter Narnia. Du känner till historien, åtminstone i stora drag. Jag tänkte gå in på varför den är så utstuderat kristendomspropaganda. Den är inte bara skriven ur ett kristet perspektiv utan är ett propaganda verk som dels försöker pracka på unga läsare en kristen historia som en slags liknelse eller alternativ till bibeln utan också, det måste sägas, mycket ärligt lyfter fram de mer osmakliga delarna av kristen ideologi och står för dom utan ursäkter.
Först och främst är det Aslan som kristusgestalt. I början ses han som en frälsare som ska komma och rädda alla. Sen så offrar han sig för Edmunds synder och återföds. Häxan som förkropsligar Ondskan är så klart kvinna och har begått det värsta brottet i barns ögon. I Narnia under henne är det alltid vinter men aldrig Jul! Det är genom Lucys barnatro som syskonen kommer till narnia. osv osv
Läser man serien som helhet blir det ännu värre. I Min morbror trollkarlen utspelas Narnias skapelse och i Den sista striden Uppenbarelseboken i hela sin glans med en antikrist och en djävul och Domedagen där Aslan sorterar goda från onda. Susan får inte komma in i Aslans himmel för att hon är mer intresserad av "läppstift, nylon och inbjudningar". En uppenbar tolkning av det är att kvinnor inte är välkomna. Alla starka och goda kvinnliga karaktärer i Narnia är flickor och barn men en kvinna som är intresserad av att leva ut sin kvinnlighet är inte välkommen.
CS Lewis beskriver själv hur han tänkte när han skrev böckerna: "I ett land som Narnia, hur skulle kristus uppenbara sig om han valde att inkarnera sig och dö och stiga upp igen som han faktiskt har gjort i vår värld?"(Min översättning)
Lewis blev kristen vid 30 års ålder och har som så många andra nyfrälsta ingen avslappnad relation till sin religion. Precis som sin vän Tolkien har han dessutom en unken artonhundratalsmoral som genomsyrar hela bokserien.

Så som svar till anonym: Narnia serien har ett uttalat syfte, att presentera dom kristna kärnvärdena i sago form.
Och Pullman sensmoral ser jag tydligast i citatet: "Hon sa att all mänsklighetens historia har varit en kamp mellan vidom och dumhet. Hon och dom rebelliska änglarna, dom som följer vishet, har alltid försökt öppna sinnen; Auktoriteten och hans kyrkor har alltid försökt hålla dom stängda. Hon gav mig många exempel från min värld." (Min översättning The Amber Spyglass  p429)
Sen angående att ens daemon tar fast form vid sexualdebuten tror jag att du läser fel. Flödet av sarf svänger innan dom (eventuellt, det är inte uttalat) har sex. Som jag läser det så tar ens daemon fast form när man låter någon annan röra den. Kärlek är inte samma sak som sex. Men när du låter en annan mäniska röra vid din själ lär du dig nånting fundamentalt om vem du är, och din daemon utvecklas.

Som ett kort PS: Jag anser att narnia är något bättre fantasy medans sensmoralen är myket mer sympatisk i His dark materials. Läs båda två, det är väl värt besväret.
/s

Kommentarer
Postat av: Socialistsimon

Jag ber om ursäkt för att jag skrev att du "läser fel". Man kan inte läsa "fel". Jag menade att jag läser det annorlunda. Jag gillar min läsning bättre ;-)



/s

2009-02-27 @ 10:52:44
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Socialistsimon

"And she knew, too, that neither daemon would change now, having felt a lover's hands on them. These were their shapes for life: they would want no other" p 447

2009-02-27 @ 12:01:11
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Åka

Tack för förtydligandet. Det är kanske egentligen inte en sensmoral du syftar på, utan världsbilden. Tolkar jag dig rätt om det är världsbilden du gillar bättre hos Pullman än Lewis? För det du beskriver skulle jag inte kalla sensmoral enligt någon ordboksdefinition.



Jag läser för övrigt det där om Susan annorlunda också.



Och jag tycker tvärtom mot din slutsats: jag skulle definitivt säga att Den mörka materian är bättre fantasy än Narnia. Däremot tycker jag att den (bitvis) är så didaktisk och predikande att det blir tråkigt att läsa. Bästa delarna enligt mig är i andra boken, när Mary Malone är bland muleforna -- för det känns som science fiction, och ligger sympatiskt nära min världsbild :-)



Det är helt enkelt en smaksak, återigen.

2009-02-27 @ 19:32:00
URL: http://annien.wordpress.com
Postat av: Socialistsimon

Jag håller med om att Mulefas är den bästa biten.

Sensmoral menar jag typ "Vad författaren vill att jag ska ta med mig från berättelsen".

I CS Lewis fall har han satt upp en värld där det är rätt och riktigt att tro på Aslan och farligt att äta Turkish delight som du får av främmande kvinnor i skogen, Pullman menar att "No one could if they put themselves first. We have to [be] cheerful and kind and curious and patient, and we've got to work hard, all of us, in our different worlds, and then we'll build ...// The Republic of Heaven"

2009-02-28 @ 08:09:03
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0