40 år sen månlandningen

Det är nu 40 år sedan NASA landade på Månen. Detta väcker hos mig många olika assossiationer. Varför har vi slutat med att utforska andra himlakroppar? Varför befinner vi oss i en framtid som jag inte känner igen från den jag blev lovad som barn? Jag har har inte läst Where's my Jetpack så jag kan inte rescensera den men titeln samanfattar mycket av min besvikelse över den sorgliga framtid som inte håller vad den lovar.
Man har slutat flyga Concorde, istället bygger man ut befintlig teknologi med jätteplan som flygar i normal fart.  Jag vill ha överljudsfart och suborbitals.
Istället för att bygga maglevs kämpar man för att tvinga upp vanliga tåg i högre hastighet. Ända sedan 80-talet har utvecklingen sakta gått tillbaka. Inte bara teknologiskt. 60-talets frigörelse och avsexifiering av kroppen har fått en rejäl backlash så att man knappt kan vara naken ens i sitt eget hem av rädsla att grannarna ska ta illa upp. En så enkel sak som att kvinnor ska kunna amma på ofentliga platser eller kunna gå med bar överkropp på kommunala badhus är inte längre en självklarhet. Män vågar knappt söka jobb i arbeten med barn eftersom man riskerar att bli utpekad som pedofil.
I "framtiden" skulle vi ju alla vara jämställda, rasismen skulle vara utrotad och pengar ett minne blott. Den enda teknologi som gått framåt dom senaste 30 åren är internet, telefoner och TV. Och i fallet TV kan man undra om antalet kanaler uppväger programkvaliteten. (och var är mina cyberspace glasögon?)
Var är min semster på månen? Var är min maglev till Stockholm med 40 minuters restid? Och viktigast av allt: Var är min Jetpack?

Men eftersom jag inte läst den, och har köpstop ett tag tänkte jag istället försöka på en annan tangent som alltid slår mig men häpnad. Det finns folk som på allvar tror att vi inte landat på månen! Det finns tydligen ingen gräns för hur dumma idéer folk kan krampagtigt hålla fast vid. Inte bara Religion som det faktiskt finns en samhällelig tolerans för men även månlandningskonspirationer, Scientologi, homeopati bara för att ta några av dom vildare vanföreställningarna. Jag tror att det i viss mån kommer från det Amerikanska skolsystemet, som har många starka sidor men också har en övertro på standardiserade test som för att göra det ännu värre ofta baseras på multiple-choise frågor. Det gör att många inte förstår varför en sak är fakta utan bara förväntas ta det på lärarens auktoritet och sen kan man lätt (lättare) byta ut det mot en annan auktoritet. Att jorden är rund är lika logiskt som att den är platt om du bara litar på auktoritets tro. Och det är bevisat att det som startat i USA för eller senare kommer hit, vare sig det är Bud light eller Alien abductions.
För att slå ett slag för kritiskt tänkande vill jag därför rekomndera en mycket bra bok: Why People Believe Weird Things av Michael Shermer, Revised and expanded med bla ett nytt kapitel "Why do smart people believe weird things". 
*spoiler: Dom är bätre på att rationalisera argument som låter logiska och övertygande för ologiska och irrationella åsikter*

Kommentarer
Postat av: snowflake

Ja, var fan är min semesterresa till månen?!? Det undrar jag verkligen.

djupt besviken

2009-08-01 @ 12:14:24
URL: http://snowflakesinrain.wordpress.com
Postat av: Snilleblixten

KOLLA HÄR, obestridliga bevis för månbluffen:



http://blogg.aftonbladet.se/snilleblixten/2009/09/manbluffen-1969-1972-obestridliga-bevis-for-nasa-s-mankonspiration-dokument-och-video-analyser



Snacka om att NASA fejkade "månlandningarna"...

2009-09-08 @ 00:23:18
URL: http://blogg.aftonbladet.se/snilleblixten
Postat av: Socialistsimon

Shit Snillet. Jag trodde du skämtade :)

Underbar blogg men lite för galen för att jag ska orka ta mig igenom den. Kanske får ta upp månlandningen i ett eget inlägg snart, it's good stuff.

2009-09-11 @ 11:33:03
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0