En historiebok ur historien

Last and first Men av Olaf Stapledon skrevs som en historiebok från framtiden och gavs ut 1930. Den är ingen novell och har varken handling eller huvudperson men är skönt härlig ändå. Eller kanske just därför?
I förordet står att man kan hoppa över dom första kapitlen, som rör vår samtid, Stapledons nära framtid, för han har så otroligt fel. Själv tyckte jag att just dom kapitlen var underbart underhållande. Bland annat är Stapledons oro för kärnkraft en helt berättigad oro som fanns 1930. (I förordet står det också att: "Hans Marxism, hans enda irrationalla tro..." vilket visar hur lite han förstått. px i SF Masterworks utgåvan från 2004)

Precis som The Iron Heel är detta ett intressant exempel på historisk SF som träffar ibland rätt, ibland jätte fel.
Om 1984 har träffat exakt på prick om än missat med 24 år (IPRED), och The Iron Heel var skrämmande nära i detaljerna men fel i dom stora dragen, så hamnar nog The Last and First Men i det andra hörnet av triangeln mest för att han går så långt fram i tiden. Han försöker skissa på människans evolutionära historia från ca nu och hundratals miljoner år framöver.
Så klart finns det en ras av Giant Brains med, var inte oroliga.

/s


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0